onsdag 25. februar 2009

Hvorfor vil Frp ha søndagsåpne butikker?

Frp vil tillate butikker å holde åpent alle helligdager og søndager. Det er forunderlig at et parti som de siste dagene har reist debatt om snikislamisering av det norske samfunnet og som hegner om norske og kristne verdier, kan foreslå å gjøre søndager til en hvilken som helst shoppingdag.

Så sent som i 2003 ble dagens åpningstidsbestemmelser vedtatt. Stortinget tok da til ordet for at det er viktig å sette grenser for kommersiell aktivitet på helligdager, og at det derfor som hovedregel skal holdes stengt på søndager. Frp hevder det krever mye byråkrati for å håndheve regelverket. Det er direkte feil. Med unntak av noen problemer med hagesentrene, er varehandelen svært lovlydig og følger regelverket til punkt og prikke.

Den rød-grønne regjeringen er opptatt av å beholde søndagen som en annerledes dag. Vi vil at flest mulig arbeidstakere skal få fri på søndager. Det er helt i tråd med hva kirken også ønsker. Vi er altså opptatt av norske og kristne verdier. Hvorfor er ikke Frp det?

2 kommentarer:

 1. Tvungen stenging på søndag er ingen kristen verdi. Det er riktig at religionen kristendom gjerne vil ha det stillest mulig på en søndag. Men i utgangspunktet har ikke kristendommen noen helligdager. En hviledag i uka er hentet fra jødedommen (shabbat - de ti bud). Kampen som du her går inn i handler i praksis om å holde matvarehandel borte fra søndagen, mens godterihandel vernes. Det er i hvertfall ingen kristen verdi eller tradisjon.
  Utfordringen slik FrP ser det er å unngå forskjellsbehandling i markedet. Så lenge bensinstasjoner og kiosker har lov til å ha oppe 24/7 (noe Frp selvfølgelig er for) er det en forskjellsbehandling å ikke tillate vanlige butikker det samme. Vi ser også at såkalte "blomsterbutikker" har oppe på søndager og enkelte matbutikker har det (antagelig fordi området de har butikken i defineres som turistområde). I forkant av juleaften har de fleste større shoppingsentre oppe på søndag. Husk dette: Tvungen stenging på søndag er ingen kristen verdi.

  SvarSlett
 2. Tror Gud på Youngstoget (LO) har mer å si for deres standpunkt enn Gud i himmelrik i alle fall. De som føler for å holde hviledagen hellig kan greit gjøre det ved å holde seg hjemme på søndagene, uten at det trenger å tvinges over på andre. Hadde dette handlet om Gud og ikke om LO, så skulle vel jøder og muslimer fått anledning til å holde åpent?

  Det er en smule absurd at det kun skal være mulig å kjøpe dyre varer i butikker hvor alt er stablet til taket på søndager.

  Ikke minst slår dette uheldig ut for ungdom og studenter. Det er hundre tusen studenter i norge som skjelden gjør noe nyttig på søndagen, i kirka er de i hvert fall ikke. Og i steden for at de kan jobbe og tjene egne penger blir de gående å sutre om mer studielån. (Hvilket kommer ut av lomma på de som jobber mandag-lørdag.) Pottittland...

  SvarSlett