fredag 16. januar 2009

Vasker bort blod fra hendene sine

Rasisme og antisemitisme bidrar til å forsøple samfunnet vårt. Vi har alle ansvar for å argumentere mot slike holdninger, og for å sørge for at disse holdningene ikke utvikler seg. Men skal vi lykkes med å bekjempe antisemitisme, må vi være presise i hva som er antisemitisme. I denne debatten er det viktig å skille snørr og bart! Angrep mot synagoger og enkelt mennesker fordi de jøder er antisemitisme og jødehat, og noe vi må ta sterk avstand fra. Men å kritisere den israelske regjeringen for dens politikk og krigføring i Gaza, er ikke antisemitisme. Det at offisielle talspersoner for den israelske regjeringen og andre kaller kritikken av krigen i Gaza for antisemitisme, er en bevisst handling for å tåkelegge folkemordet som skjer i Gaza. Den israelske regjeringen bruker bevisst begrepet antisemitisme for å rettferdiggjøre de blodige krigshandlingene i Gaza, og gjør et forsøk på å vaske bort blod fra hendene sine.
Kåre Willoch har i mange år vært den fremste kritikeren i norsk samfunnsdebatt mot den israelske regjeringens overgrep mot palestinerne. Han har satt ord på den urett som gjøres overfor palestinerne, og verdens samfunnets manglende evne til å sørge for at Israels grove brudd på folkeretten får konsekvenser.
Kritikken fra Kåre Willoch mot den israelske regjeringen den er sterk og tydelig, men ikke antisemitisk. Beskyldninger om at Kåre Willoch driver jødehat og rasisme har et formål, nemlig et forsøk på å lukke munnen på den personen i Norge som tydeligst har uttrykt kritikk mot den israelske regjeringens over grep palestinerne.
Jødehat og antisemitisme skal bekjempes med alle midler, så også overgrep og krigføringen mot det palestinske folket!

3 kommentarer:

  1. Det burde jo være SÅ innlysende at det er forskjell på hva man er født som og hvordan man handler. Det fins ingen grunn i verden til å være verken antisemitt eller antimuslim eller antinorsk eller antiblondinsk, det er hver persons handlinger og egenskaper som må avgjøre hva slags syn man skal ha på vedkommende. Det er mange jøder som tar avstand fra Israels politikk overfor palestinerne og det er nordmenn som støtter samme politikk. Man kan ikke generalisere på grunn av medfødte egenskaper eller andre irrelevante kriterier, og det er jeg helt sikker på at også Willoch er klar over. Han er en av Norges mest intelligente og reflekterte personer og ville vel neppe synke til et nivå der han dømte alle jøder ut ifra hva den israelske staten foretar seg.
    Den som ikke klarer å se forskjell på "bart og snørr", som Gunn Karin sier, bør virkelig sette seg ned og prøve å få orden på sine begreper. Snarest.

    SvarSlett